Witam
Miałem dzisiaj trochę wolnego czasu,więc postanowiłem wymienić tylne czujniki ABS-u i odpalić asystenta parkowania drugiej generacji.Po odpowiednim przekodowaniu w ABS-ie asystent działa bardzo ładnie.Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek.Na Columbusie pojawiła się szara poświata dla OPS 360,ale dodatkowe czujniki nie są tam wyświetlane.Nie wiem jaka jest tego przyczyna.Wszystkie 12 czujników jest widziane przez moduł 3AA 919 475 D.Może to wina dosyć starego modułu(SW0007,kodowanie 108001). Może to również wina kodowania,ale próbowałem już różne i nie przyniosło to efektu. Poratujcie jakąś podpowiedzią.
Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?
Zwiń
X
-
space, Ty nie mądruj tylko myśl nad aktywnym tempomatem :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
Widzisz, jedni robią by zrobić i mieć i używać, inni robią po to by 2-3 dni nie wychodzić z garażu i w kocu uje***** po pachy powiedzieć samemu sobie - zrobiłem, udało się.
dla jednych satysfakcja z używania, dla innych satysfakcją z kablomanii
Zostaw komentarz:
-
-
Z mojego doświadczenia - gdybym wiedział to co teraz wiem - to bym poprzestał na PLA 1.5.Zamieszczone przez EnriquezTo jest mod z serii "dlaczego nie?".
Rozumiem, że parkowanie równoległe to dołożenie dwóch czujników z przodu i centalki i jakiegoś pstryczka elektryczka nie stanowi wyzwania ani technicznego ani finansowego i można to sobie machnąć w jedno popołudnie. Ale już wymiana pompy ABS i tylne czujniki ABS to już finansowo abstrakcja. Do tego wszyscy, których znam użyli to max 2 razy ... hmmm... Zastanawiałem się długo, czy to robić i może nie byłoby problemu, gdyby nie drobny szczegół - w odróżnieniu od O2FL w S2 pompy ABS tak prosto się nie wymieni - trza wyjąć DPF, trochę żelaza na dole, wydech itp. itd. Dla dwóch zaparkowań i takiej kasy IMHO nie warto.
Wjazd automatem w kopertę wielokrotnie stosowałem - szczególnie tam gdzie było ciasno.
Można szybciej zaparkować i to bez poprawek (serwo znacznie szybciej kręci kierownicą niż to może wykonać człowiek i dlatego można zaparkować płynnie i na większej prędkości)
PLA 2.0 działa tak sobie - nigdy nie wjechałem "na raz". Zawsze najpierw jest najazd tyłem, wyrównanie do przodu i wjazd prostopadły. Samodzielnie te parkowania robić można na jeden raz. Może to jest wina kodowania sterownika (brak Octavii, jest zakodowany Touran) i komputer źle przelicza trajektorię jazdy - ale niesmak jest.
Generalnie mod fajny, przydatność wg mnie:
Wykonanie PLA 1.5 - przydatność spora
Wykonanie PLA 2.0 - można sobie odpuścić, szkoda kasy na wymianę czujników ABS z tyłu (największy wydatek w tym modzie)
Zostaw komentarz:
-
-
To jest mod z serii "dlaczego nie?".
Rozumiem, że parkowanie równoległe to dołożenie dwóch czujników z przodu i centalki i jakiegoś pstryczka elektryczka nie stanowi wyzwania ani technicznego ani finansowego i można to sobie machnąć w jedno popołudnie. Ale już wymiana pompy ABS i tylne czujniki ABS to już finansowo abstrakcja. Do tego wszyscy, których znam użyli to max 2 razy ... hmmm... Zastanawiałem się długo, czy to robić i może nie byłoby problemu, gdyby nie drobny szczegół - w odróżnieniu od O2FL w S2 pompy ABS tak prosto się nie wymieni - trza wyjąć DPF, trochę żelaza na dole, wydech itp. itd. Dla dwóch zaparkowań i takiej kasy IMHO nie warto.
Zostaw komentarz:
-
-
no właśnieZamieszczone przez piotrek_gdysiemi1, mam ponad pół roku i już ze 3 razy użyłem - 2x na spocie i jeden raz bo syn chciał zobaczyć :P
ojciec ma w nowym SII, nie mialem okazji sprobowac a on sam to nie ufa tej elektronice... ale pewnie w kilku sytuacjach by sie przydalo zeby nie trzebabylo krecic kiera.
Czyli kazda proba 1000zl
musisz wiecej raz parkowac zPLA aby sie z amortyzowalo.
Zostaw komentarz:
-
-
siemi1, mam ponad pół roku i już ze 3 razy użyłem - 2x na spocie i jeden raz bo syn chciał zobaczyć :P
Zostaw komentarz:
-
-
piotrek_gdy, o taka odp mi chodzilo. Jak dla mnie troche za dużo :/ choc dodatek fajny.
Zostaw komentarz:
-
-
siemi1, około 3tys
zegary ok 1000pln
pompa abs ok 500- 700pln
centra;ka 200-300pln
czujniki z adapterami do zderzaka - 400
czujniki abs ok 400
Zostaw komentarz:
-
-
Siemi1 nie potrafię Ci precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie.Wszystkie części potrzebne do owej modernizacji kupowałem sukcesywnie.W moim przypadku miałem na tyle szczęścia,że to co wymieniłem bez żadnych problemów sprzedałem na znanym portalu aukcyjnym(aledrogo),więc nie bolało to aż tak bardzo.Owszem było to rozciągnięte w czasie,ale najważniejszy jest efekt końcowy
.Dużo też zależy od tego co masz obecnie zamontowane w aucie.
[ Dodano: Sob 30 Sie, 14 07:54 ]
Panie Marcinie mam zamówiony licznik :diabelski_usmiech ,zobaczymy kiedy będzie.
Zostaw komentarz:
-
-
Zmartwię Cie ale do tego będziesz potrzebował licznik min z 2011/12 roku bo nie pojawi sie samochodzik w prostopadłym parkowaniuZamieszczone przez Witek 703.......Jak wystartuje parkowanie prostopadłe to można mówić o pełnym sukcesie modernizacji.
Zostaw komentarz:
-
-
Witam
Teraz system pracuje na 3T0,ale robiłem również próby na 3AA i też parkuje(trochę to dziwne,że na 3AA )Obecnie czekam na nowe tylne czujniki ABS.Jak wystartuje parkowanie prostopadłe to można mówić o pełnym sukcesie modernizacji.
Zostaw komentarz:
-
-
Dopiero doczytałem, że się udało - gratulacje!!Zamieszczone przez Witek 703Cierpliwości :diabelski_usmiech
[ Dodano: Sob 09 Sie, 14 19:48 ]
[ Dodano: Sob 09 Sie, 14 19:55 ]
[center:f35113a116]
..........Oto ów filmik !..........
[/center:f35113a116]
[center:f35113a116]ZOBACZ FILM [/center:f35113a116]
Z ciekawości - na jakim module parktronika ruszyło?
Zostaw komentarz:
-
-
Cierpliwości :diabelski_usmiech
[ Dodano: Sob 09 Sie, 14 19:48 ]
[ Dodano: Sob 09 Sie, 14 19:55 ]
[center:7d6712ff78]
..........Oto ów filmik !..........
[/center:7d6712ff78]
[center:7d6712ff78]ZOBACZ FILM [/center:7d6712ff78]
Zostaw komentarz:
-
-
...........dajeszZamieszczone przez Witek 703Marcinie- zdjęć nie będzie,będzie filmik.(och Ty niedowiarku)
Zostaw komentarz:
-
-
Marcinie- zdjęć nie będzie,będzie filmik.(och Ty niedowiarku)
Zostaw komentarz:
-
-
bez zdjęć się nie liczyZamieszczone przez Witek 703Witam serdecznie.
Po długich i ciężkich zmaganiach od dnia dzisiejszego asystenta parkowania mam i ja.Serdeczne podziękowania dla wszystkich,którzy pomogli podczas moich mozolnych zmagań z tą modernizacją.
Zostaw komentarz:
-
-
Witam serdecznie.
Po długich i ciężkich zmaganiach od dnia dzisiejszego asystenta parkowania mam i ja.Serdeczne podziękowania dla wszystkich,którzy pomogli podczas moich mozolnych zmagań z tą modernizacją.
Zostaw komentarz:
-
-
jak by ktos potrzebowal to mam modol parktronica 1T0 919 475 H do sprzedania
Zostaw komentarz:
-
-
Enriquez, Jarek wałczył z tym i nic na razie się nie daje zrobićZamieszczone przez Enriquezno to w niego wejdź (61) i w nim samym zakoduj, że nie jest zainstalowany
szukamy roziązania
Zostaw komentarz:
-
-
Kodowałem w nim same 0 - nie pomogło.Zamieszczone przez Enriquezno to w niego wejdź (61) i w nim samym zakoduj, że nie jest zainstalowany.
Spróbuje coś jeszcze pokombinować.
Zostaw komentarz:
-
-
no to w niego wejdź (61) i w nim samym zakoduj, że nie jest zainstalowany.
Zostaw komentarz:
-
-
u mnie się nie dajeZamieszczone przez kowaltom99Da się go usunąć? (Oczywiście w Gateway-u jest odznaczony)
pomimo odznaczenia w Gatewayu nadal jest
Zostaw komentarz:
-
-
Witam.
Ja mam zamontowanego 7N0 907 530 R(produkcja 14.07.2012) SW 1632-po za instalowaniu listy też pojawił się moduł 61,ale po jego odhaczeniu błąd znikł raz na zawsze.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: